Journal

En portugisisk juvel

Vinrådet – UKE 37

Ved foten av det mytiske Sintra-fjellet, nord for Lisboa, kommer en helt unik vin i verdenssammenheng. Colares er ikke bare annerledes, og med en eksepsjonell historie, vi synes også at dette er blant verdens beste modne røde viner. Og nesten helt uoppdaget. Vel, det siste er kanskje ikke så rart da det lages svært liten av den. Etter å ha nådd toppen av popularitetskurven på slutten av 60-tallet, gikk vinen av moten. Vinens markante syrestruktur og heftige tanniner var i utakt med en stadig moderniserende vin-industri utover 7o og 80-tallet. Samtidig ble vinmarkene kraftig truet av at de ligger i et attraktivt område for feriehus ved stranden nord for den Portugisiske hovedstaden. Nå er det kun rundt 20 hektar totalt med vinmarker med upodede ramisco-druer. 

STRANDTERROIR
Det er nettopp strendene, eller rettere sagt de strand-lignende åkerlappene rett innenfor selve stranden, som danner grunnlaget for denne særegenheten. Den finkornede sanden fungerer som et varmeteppe som gir den vekstvanskelige ramisco-druen akkurat nok modning for å kunne lage vin. Dette er et kjølig og vått mikroklima, og selv med innhøsting langt ute i oktober er vinene som unge nærmest udrikkelige. De trenger tid, og det får de. All produksjonen foregår i dag hos kooperativet Adega De Colares (Portugals først vinkooperativ) som gir vinene over fem år på store fat av brasiliansk modent treverk, før de senere fordeles til fire andre tappere – i tillegg til kooperativet.  

Prøv en Colares, før det er for sent. Snart kan disse vinene nemlig bli vanskelig å finne. 

90 Colares Chitas 2000
A. Bernardino Paulo da Silva
Vinmonopolet 400,- Bestillingsutvalget
Grunnstamme av moden sursøt rødfrukt og krydret treverk med et slør av røyk og tyrkisk pepper. Pen og fast i munnen med en lett moden og syrlig rød kjernefrukt, lekent krydret med en særdeles frisk utgang. Pent grep i finish med en fast og finkornet tanninstruktur. Dette er en vin som fremdeles kan ligge lenge og vil nok oppleves enda mer sammensatt om ti år, men for en herlig og annerledes vin dette er. Drikk til lam, kjøttgryter og kraftig vilt. 
Vinrådet