Vinscenen

(AVLYST) Australsk legende til Vinscenen

17

okt

17:00

Sjelden anledning: Vinsmaking med Ray Nadeson fra australske Lethbridge Wines

Ikoniske Ray Nadeson fra Geelong, Victoria, er eier og grunnlegger av kulthuset Lethbridge Wines, opphavet til «real wine», fjellklatrer, eventyrer, øko og biomann. Vi inviterer til et sjeldent vinmøte. 

Lethbridge Wines ligger i Moorabool-dalen i Geelong, i vinregionen Victoria. De første dyrkerne her var sveitsiske vigneron’er på 1700-tallet, og så sent som i 1860 var Geelong viden anerkjent for sin kvalitet, og den største druedyrkende regionen i Victoria. Men phylloxera nær utslettet hele regionen på 1880-tallet og det gikk nesten 100 år, dvs ikke før på 1970-tallet, før vinstokker igjen ble plantet i Geelong.

Maree og Ray etablerte Lethbridge Wines på 1990-tallet, og har tatt Australia og verden med storm med sin ‘real wine’ . Som vinprodusenter faller de utenfor de fleste etablerte rammer. De har kombinert sin utdannelse som kjemikere og vinmakere og skaper sine unike vin på en plattform av utdanning, dedikasjon og kreativitet. Og de søker vin med alder på rankene, unikt jordsmonn, gjerne avsidesliggende parseller, og sjeldne druer eller kombinasjoner. For å lage sin «real wine».

«Enkelt forklart», sier Ray, «er real wines  vin produsert med frukt fra naturlige vinstokker, dyrket med tradisjonelle teknikker som tillater vinens terroir å bli uttrykt. Vi mener at vinens terroir er det viktigste elementet i vinproduksjonen – dvs kombinasjonen av jord, klima og biomangfold. Fordi vin uttrykker opphavet sitt benytter vi økologiske teknikker og biodynamiske metoder for å etablere et sunt, balansert produkt. Ved å oppmuntre til kraftig biologisk aktivitet i jorda og eliminere bruken av kjemikalier som kan skade mikroorganismer kan vi produsere druer – og vin – med ekte smak og unik karakter. Vi bruker naturgjær og pre- og post-fermenteringsmaserasjon for naturlig å få den beste tanninstrukturen i våre viner, utvidet skallkontakt til å forbedre munnfølelsen, ofte helklasefermentering, og flere typer fat – sement, amfora, store og små trefat – avhengig av hva den enkelte vin behøver. Og for å sikre kvalitet i alt må vi ha kontroll på alt. Vi velger for eksempel selv hvilke trær i Allier-skogen i Frankrike som skal benyttes til våre fatlagrede viner, vi besøker, tar på og bestemmer – vi kjøper ikke ferdige tønner». «Bærekraft er grunnleggende i alt vi gjør. I tråd med vår filosofi om minimal påvirkning er også vår vingård og våre hus bygget av halm. Det ivaretar naturens naturlige stråling, gir gode termiske egenskaper og gjenskaper det naturlige miljøet i vår underjordiske kjeller. Våre bygg krever heller ikke oppvarming eller kjøling, noe som reduserer det løpende energiforbruket. Og byggematerialet halm ville ellers ha blitt brent og produsert tonnevis av drivhusgasser». Målet er å produsere «naturlige viner med fokus på balanse og tekstur, ekthet og terroir». Ifølge verdens vinkjennere har de lyktes.

Ray Nadeson vil for første gang i Norge presentere viner fra sitt vinhus Lethbridge Wines samt fra sitt unike sideprosjekt Between 5 Bells! Hele 8 viner blir servert:

  • Lethbridge Dr. Nadeson Riesling
  • Lethbridge Oh la la Chardonnay
  • Lethbridge Pinot Noir
  • Lethbridge Nebbiolo Birthday Present
  • Lethbridge Que Syrah Syrah
  • Between 5 Bells Pet Nat
  • Between 5 Bells Amber
  • Between 5 Bells Red

 

Meld deg på Vinotekets nyhetsbrev